onsdag 6 juli 2011

Emblas universum



Att vara barn innebär ibland att vara omnipotent – härskare och mittpunkt i ett universum. Den som styr och kring vilken allt cirklar .
I Majken Pollocks och Sara Lundbergs bilderbok Emblas universum (Alvina Förlag) är Embla den enda som ryms i leken för hon är allt – från minsta mångrus (och bokstäverna) till träden, luften och universum självt ! Och Embla vill härska i leken allena!
Då kommer lillasyster kavat med hammaren – Big Bang! Vill också vara med. Det går ju inte.
Då kommer mamma petimeterrättvisa, som får huka sig in genom dörren till Emblas rum likt en Alice i-underlandet. Hon förstår inte.    

I Emblas universum skildras barnet på barnets villkor och hur barnet i leken har förmåga att gå in i en magisk och alltuppslukande värld där tid inte existerar (så som vi vuxna känner den), inga gränser för vad som är möjligt finns och där barnet bestämmer helt och fullt.
Hur lätt kan inte en välmenande men åh så oförstående förälder kliva in i barnets lekvärld/fantasi och förstöra med sina yttranden och gester.
Genom att definiera vad Embla gör och vill, ”du vill leka ensam”, och dessutom konstruera gemenskap med lillasystern drar mamman Embla ut ur det fantastiska lektillståndet – och Embla upplever ensamhet på riktigt.

Barnet är anpassningsbart och behovet av, och lusten till lek är stor – då kan en annan lek ta vid där en älskad lillasyster får plats!

Jag tycker mycket om den här boken som så fint och precist visar ett utdrag av barnets värld sedd ur barnets perspektiv: leken, fantasin, kreativiteten, relationer till syskon och föräldrar, känslor av övergivenhet, behov av inkludering och samhörighet.

Och som fluffigaste grädde på moset är de helt fantastiska illustrationerna av Sara Lundberg, tecknade med mjuk blyerts och bitvis färglagda i kulörta akvareller  återger  de ytterst subtila uttryck och många referenser till verkliga ting som bidrar till att jag bjuds in i bilderna och dröjer lite extra med blicken.

Alvina förlag finns handledningar att ladda ner (pdf-format) gratis om man vill arbeta vidare med boken och dess olika teman.   

/Susanne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar