söndag 24 juli 2011

Luftspår av Magnus Engström (Kartago Förlag)

http://www.kartago.se/
 Inledningsvis en dialog mellan Gud och… en ängel som är budbärare? Från ett ovanifrånperspektiv lyssnar läsaren/betraktaren till samtalet om människans behov av budbärare och av att hitta vägar. En karta över Gotland och ängeln? åtar sig uppgiften att vägleda. Vi läsare/ betraktare ombeds att titta och lyssna noga.

Zoomar in. Gotland påsktid och vi möter läraren Katia som på grund av en missad båt har blivit fast på Gotland. Hon mår inte bra.
Samtidigt ankommer pensionerade kriminalaren Torsten till ön, ansatt av ett outrett mord som inträffade fyra år tidigare. Torsten har återkommit till ön då mördaren har skymtats på ön.

Katia och Torsten söker. Existensberättigande, skäl för att leva, ursäkter för försakelser. Andningsorsaker. Luftspår.
Det visar sig att Katia och Torsten är familjärt lierade, och att Katias andliga sökande och Torstens mer ”fysiska” sökande kan ha ett gemensamt ursprung.
Båda har outredda saker i bagaget och söker mening eller avsikt med att livet är som det är, eller blev som det blev. Något som kan helga medlen – orsaken till att en familj, eller ett jag rasade samman. Vad man ersätter med. Att vilja vara i nuet men i själva verket hela tiden vara i sina tankar.

Låter det intressant? Onekligen låter det som en tämligen bra och spännande story?
Men. Nä det här är inte alls intressant eller bra. Jag tycker bara att det är effektsökeri och fult.
Illustrationerna är som ifyllda (inskannade och påritade) fotografier utan minsta känsla eller personlig toutch. Ramstoryn och karaktärerna lämnar mig helt oberörd.

Och en sak till. Trots att jag vet att Engström velat detta grepp i luftspår – att onomatopoetiskt (ljudillustrera) tillföra sin serieroman ett realistiskt visuellt uttryck –  tycker jag att det är ett enormt störande, rent  ut sagt irriterande  ofog. Vad är det egentligen som låter grrrlh när man sitter på ett utefik? ”Mina”fåglar låter inte iiiiiiij eller ”ssafrelr”! Och vad låter ”foosch”? Nä, det blir bara tramsigt. Inget man behöver vare sig titta eller lyssna noga på.
/Susanne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar